Meditacija za čiste začetnike

Kako začeti meditirati je pogosto vprašanje, ki si ga zastavimo, ko v življenju pridemo do skrajne točke. To so lahko psihosomatske težave, ponavljajoči se vzorci, nezmožnosti izklopiti svoj um, tesnoba, anksioznost, strahovi,… velikokrat pa se to zgodi kot težnja po lastnem samo raziskovanju.

Meditacija je vsakršna dejavnost, pri kateri posameznik načrtno spreminja stanje zavesti z namenom, da bi dosegel kakšen specifično zastavljen cilj. Je mnogo več kot le globoka telesna in umska sprostitev. Največja korist meditacije je notranji mir, nadzor čustev, lažja osredotočenost pri delu ali drugih dejavnostih. Blagodejno vpliva tudi na stres ali lažje obvladovanje stresa, prav tako pa z rednim meditiranjem povečamo koncentracijo. Bolje boste razumeli način lastnega delovanja in nadzor lastnih dejanj, pa tudi razumevanje samega sebe.

‘Uspešnost’ meditacije se nekako ‘meri’ z rezultati v vašem vsakdanjem življenju. 

Pozitivni učinki meditacije

Danes se meditacija učinkovito uporablja za zdravljenje zvišanega krvnega pritiska, migrene in drugih vrst glavobolov. Med meditacijo se naše telo popolnoma umiri, zmanjša se hitrost dihanja in poraba kisika v krvi. Posledica tega je znižanje količine mlečne kisline v krvi, saj se ta med stresom v telesu poveča. S pomočjo meditacije resnično spoznamo svoj svet, ki ni odet v maske in pričakovanja drugih oseb ali nas samih. Je pot spoznavanja sebe in globoke resnice da si. Če se ji resnično predamo nas lahko popelje do stanja resnične prisotnosti, možnosti opazovanja svojih misli ter umskih in telesnih procesov.

Meditacije se lotite brez pritiska, da česa ne bi znali

Prižgite si pomirjujočo glasbo, vzemite si čas in se sprostite. Zaprite oči in izmenjujoče menjavajte vdih in izdih. Zbistrite si um ter poizkusite odmisliti vse trenutno nepomembne stvari. Misel za mislijo potisnite ven iz svojega uma, kajti v tistem trenutku ni važno popolnoma nič. Ne obremenjujte se preveč s tehniko in samim položajem sedenja, saj bo meditacija potem bolj stresna. Vaš položaj telesa ni ključnega pomena, lahko sedite ali ležite.

Kako začeti če ste začetnik?

Če ste začetnik in se z meditacijo konkretneje še niste spoznali, vam svetujemo, da izberete vodeno meditacijo. Ob tem je potrebno poudariti, da imamo več vrst meditacij oziroma, da lahko meditirate zaradi različnih težav ali želja: meditacija za lepši začetek dneva, meditacija za uspeh, meditacija za sprostitev uma itd. Na srečo nam splet ponuja veliko vodenih meditacij priznanih strokovnjakov na tem področju. Pobrskajte po spletu in spoznali boste ta svet v širokem spektru.  V trenutku, ko boste spoznali smisel meditacije, boste spoznali tudi njen učinek na odpravljanje stresa in drugih tegob. Obstajajo številna preprosta navodila, kako začeti vaditi meditacijo kot del svoje vsakodnevne rutine. Začnete lahko že tako, da vsako jutro dve minuti mirno sedite. Na videz lahka naloga, a nekateri zelo težko sedijo tudi dve minuti, ne da bi nekaj počeli. Sedite, poiščite udoben položaj in bodite mirni in mirno dihajte. Teden dni si vzemite dve minuti na dan, po enem tednu povečajte čas na 4 minute. Povečujte čas, dokler ne dosežete časa 8 minut, kar je odličen rezultat.

 

Bodite srečni in hvaležni, da nekaj delate zgolj zase

Ko končate z meditacijo, se smejte. Bodite srečni, ker ste pravkar naredili nekaj pozitivnega zase in, ker boste to isto ponovili tudi jutri. Tako meditacija lahko postane karkoli, tudi poslušanje prijetne glasbe, vrtnarjenje, sprehod v naravo, tuširanje, kuhanje, oziroma katerakoli druga vsakodnevna dejavnost. Zavedajte se, da je meditacija pozitiven način vadbe, ki vam prinaša številne čustvene in fizične koristi.

Z meditacijo ničesar ne boste izgubili, dobite pa lahko veliko. Naj bo to notranji mir, boljšo samopodobo ali zaupanje vase. Veliko ljudi poroča tudi o tem, da so s pomočjo meditacije našli sebe.

Z meditacijo se lahko spoznate tudi v našem Gym-u, in sicer na vadbi  TOTAL RELAX   z našo Matejo.  Gre za NOVO vadbo, katere glavni namen je sproščanje preko meditacije, dihalnih vaj, joge. ⏰ Vadba je na urnik vsak četrtek ob 18:30.

Aktiviraj Bodylift lifestyle – VČLANI SE v Bodylift Gym.

PREBERITE TUDI:

Z.B.

Zaupaj mi mail in bodi na tekočem o Bodylift dogajanju

DELI

guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments