Telovadba je moj čas zase. Zaradi nje se počutim prizemljeno, pomaga mi pri osredotočanju na vsakodnevne napore, obveznosti in »ovire«. Na splošno se po telovadbi počutim bolje! Mislim, da je za veliko ljudi telovadba ene vrste osebna terapija. Zato ni čudno, da je lahko prisiljen »počitek« oziroma obdobje brez telovadbe izziv iz večih razlogov.

Z vami tokrat delim, kako sem preživela čas prisiljenega odmora od telovadbe. In predvsem, kaj sem v tem času spoznala …

V preteklosti sem imela obdobje, ko dalj časa nisem mogla telovaditi. Ponavadi telovadim 3 do 5-krat na teden, ampak zaradi bolezni/življenjskih zadev, sem bila na skoraj popolnem premoru. Po tem obdobju sem potrebovala veliko potrpežljivosti in časa, da sem se ponovno počutila ”normalno”, »nazaj v igri«. Zame je bil to iziv na veliko različnih načinov. Razmišljala sem, kako lahko morda svojo slabo situacijo spremenim v dobro (ali vsaj v nekaj, kar bo koristilo drugim). Zato z vami tokrat delim delim, kako sem preživela čas prisiljenega odmora od telovadbe. In predvsem, kaj sem v tem času spoznala …

Nihče ni odporen na moteče dogodke! Poškodbe, bolezen in ŽIVLJENJE … se zgodijo!

Nihče ni odporen na moteče dogodke. Nešteto razlogov obstaja, zakaj bi nekdo bil prisiljen v daljši počitek. In najverjetneje se bo vsak od vas s tem soočil vsaj enkrat. Poškodbe, bolezen in ŽIVLJENJE (ločitev, depresija, odnosi, finančne težave, družinske zadeve, otroci …) se zgodijo! Pomembno je le, kako se odzovete na to. V tem obdobju vam ne svetujem, da si »zategnete pas« in z vso silo hitite naprej; morda celo v želji, da na težave pozabite in, da ja ne boste zamudili kakšnega treninga. Upočasnite! Dovolite sami sebi, da se pozdravite. V nadaljevanju so moji predlogi za preživljanje časa med temi motečimi obdobji »mirovanja« od telovadbe.

1. Niste leni in trenutno obdobje ne bo trajalo celo večnost!

Že na začetku se z nečim soočite. Ne glede na to kaj je vzrok za vašo neaktivnost, je velika razlika med preskakovanjem telovadb, ker se vam ”ne ljubi”, in med preskakovanjem telovadb, ker imate poškodbo oziroma zdravnikovo navodilo, težko obdobje v življenju ipd. Če si vzamete odmor zaradi bolezni ali poškodbe, to ne pomeni, da ste leni in ni nekaj zaradi česar bi se morali počutit krive. Narediti morate, kar je najboljše za vaše zdravje in telo – in včasih je počitek najboljši. Če že prvič pravilno počivate, lahko skrajšate obdobje okrevanja. Če pa si ne daste priložnost, da bi se pozdravili do konca, boste ugotovili, da se vaše ”darilo” vedno znova vrača. Začnite razmišljati pravilno in si recite: »To je TRENUTNO tisto, kar potrebujem in naredil/a bom kar moram, da se pozdravim.«

2. Storite, kar lahko. Storite, kar v tistem trenutku lahko in bodite zadovoljni s tem, da ste sploh kaj storili.

Vedno obstaja nekakšna aktivnost, ki jo lahko izvajate, da lažje prebrodite svojo trenutno situacijo. Sedaj ni čas za ego! Pomembno je, da niste ”preveč kul” za lažji trening, med tem ko ste šibkejši. Kakorkoli lažji se zdi glede na treninge katerih ste navajeni, je to boljše kot nič. Veliko je stvari, ki jih lahko še vedno počnete, da ohranite določen nivo kondicije in vitalnost med odmorom (npr. Raztezne vaje, lažji sprehodi, osnovne gibalne vaje …). Svojo rutino lahko vedno spremenite glede na vašo poškodbo, zdravje ali življenjsko situacijo. V kolikor pa ste prisiljeni v strogi fizični počitek, lahko to priložnost izrabite in se osredotočite na aktivnosti bolj duhovne / psihološke narave. Poimenujmo ga psihološki fitnes z meditacijo J . Bodite skromni in iskreni sami s sabo. Kaj lahko storite, da si ne bi povzročili  še večje škode in nelagodje? Storite, kar v tistem trenutku lahko in bodite zadovoljni s tem, da ste sploh kaj storili. Četudi je intenzivnost vadbe zmanjšana za več mesecev, se boste veliko lažje vrnili »nazaj v igro«, če boste stvari počeli čim bolj varno.

3. Telesne spremembe in občutek izgube napredka. Prehrana!

Če med zdravljenjem izbirate zdravo prehrano, ste lahko presenečeni nad tem, kako malo sprememb se po mesecu ali dveh neaktivnosti dejansko zgodi v vašem telesu. Slaba prehrana v kombinaciji z neaktivnostjo pa na žalost to povzroči veliko hitreje. Ampak ne glede na to ali se vaša telesna teža, oblika in in fizična kondicija spremenijo, medtem ko ste neaktivni, nimate razloga za skrb. Recimo, da se zredite ali izgubite mišice in kondicijo – pa kaj? Saj ni, kot da ne veste zakaj se je to zgodilo. Natančno poznate razlog zakaj je do tega prišlo in tudi »zdravilo«, ampak vse ob svojem času. Vzeli ste si potreben čas za okrevanje. Tukaj ni nobene uganke. Zato, čeprav imate občutek, da nazadujete, se opomnite, da boste z mirno glavo veliko lažje sprejemali zdrave odločitve kot pa, če ste se že sedaj vdali in se odločili, da vam ne bo uspelo. Kmalu po ozdravitvi se boste vrnili k telovadbi in stari rutini, vaša telesna teža, moč in oblika pa se bodo vrnile nazaj.

Medtem ko težke vadbe niso možne, je še posebej pomembno, da jeste zdravo. Pomembno je za vaše okrevanje, poleg tega pa lahko prepreči pridobitev teže med počitkom. Redvsem zmanjšajte vnos kalorij / energije, saj je ne porabljate in zato je niti ne potrebujete.

4. Zaposlite se z nečim novim

V tem času, ko imate na nek način eno obveznost manj (s tem pridobljen prosti čas) počnite nekaj v čem uživate ali pa poiščite nov način, da se izzovete. Sama sem takšna obdobja izkoristila za samoizobraževanja, branje knjig … V takšnih obdobjih sem pogledala veliko oddaj na televiziji, prebrala ducat knjig in veliko razmišljala o sebi. Če pa ste ambicijozni, se lahko naučite novi hobi, jezik ali poizvete več o nečem, kar vas zanima.

5. Vrnitev mora biti obvezno pačasna in previdna! Ko govorimo o treningih in telesu, vas lahko želja po »preveč« ustavi pred ciljem!

Ko se iz dolgega premora vračate nazaj k treningom, ne smete biti polovičarski. Bodite odprti za informacije strokovnjakov in poslušajte sporočilo svojega telesa. Spreminjajte vadbe, intenzivnost vaj, njihovo dolžino, število ponovitev, izvedbo, ipd. Vse dokler je to potrebno …! Ne bo vam pomagalo, če hitite s čimerkoli in na koncu je edini cilj dobro zdravje. Kaj bi lahko bilo bolj pomembno kot vlaganje v lastno zdravje? Pomislite … Ko govorimo o treningih in telesu, vas lahko želja po »preveč« ustavi pred ciljem!

6. Ne dovolite, da negativne misli zastrupijo vašo vrnitev k telovadbi. Ne dovolite, da negativnost onesnaži vaše vadbeno okolje – ni prostora za njih.

Medtem ko se vračate v normalno dnevno rutino po dolgem odmoru, si ne belite glave zaradi telovadbe, ki ste jo zamudili in se ne sodite zaradi telesnih sprememb, ki jih pripelje neaktivnost. Ne bodite jezni, če in ko se utrudite zaradi nečesa, kar se je zdelo lahko pred nekaj meseci. Zavrnite takšne negativne misli, saj z njimi le zapravljate energijo in nikomur ne koristijo. Bodite veseli, da ponovno lahko in samo začnite! Ne dovolite, da negativnost onesnaži vaše vadbeno okolje – ni prostora za njih.

Presneto težko si je vzeti počitek od treningov. Še posebej, če je »prisilen«. Dober občutek je, ko se lahko trudite in izboljšujete, ko spremljate lastne spremembe in sami sebe postavljate pred izzive.  Telovadba pa je tudi odličen način nadzorovanja stresa. Ampak včasih najbolj potrebujemo počitek.

Upam, da so vam ti nasveti v pomoč. Zaupaj mi, o čem bi želela izvedeti več …

0 0 votes
Article Rating
Naročite se
Obvesti me o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments