Kako ostati FIT pri 40+

Nika Dodig, 42 let

Verjeli ali ne, igra se je spremenila, ko gre za opredelitev »najboljših« let. Ljudje včasih domnevajo, da preprosto ni mogoče biti ‘v formi’, ko dosežeš določeno starost, zdaj pa se zdi, da je to, da si v formi v vseh starostih, bolj norma kot izjema. Ne dovolite, da vaša starost narekuje, kaj lahko počnete in kaj mislite, da bi morali početi. Ohranite odprto miselnost glede preizkušanja različnih oblik vadbe in poiščite nove načine gibanje.

Ne glede na to, ali šele vstopate v 40. leta ali jih dobro poznate, je normalno, da se sprašujete, kako sedaj ostati ali postati FIT. Ker vaše telo s staranjem doživlja spremembe, (zdravje kosti, izguba mišic, upočasnjen metabolizem in padec ravni hormonov), je vzdrževanje dosledne telesne pripravljenosti ključnega pomena za preprečevanje mentalnega in fizičnega staranja.

Dobra novica je, da so v resnici lahko to najboljša leta, če upoštevate nekaj ključnih načel, ki vam jih ponujam v nadaljevanju.

O vadbi imejte odprto miselnost
Odpravite miselnost in dvome v vašo sposobnost in dosego ciljev zaradi let. Če se odločite, da boste nekaj spremenili, so leta samo številke.

Ne primerjajte se s svojo podobo izpred 20 let
Spremembe v proizvodnji telesnih hormonov so krive za stalno upadanje telesne pripravljenosti in zmogljivosti v 30-ih letih. Zato je primerjanje sebe v mlajših letih nepošteno, nezdravo in neproduktivno za vaš trenutni cilj.
Čeprav vsi radi gledamo fotografije, ko smo bili mlajši in v top formi, pa še ne pomeni, da moramo biti takšni tudi 10 let kasneje.  Popolnoma zdravo je ljubiti, sprejemati in slaviti svoje telo in njegove zmožnosti v vseh življenjskih obdobjih. Naučite se postaviti NOVE cilje ali najti nove načine za merjenje napredka, ki so v nasprotju s starimi meritvami teže, obsega pasu ali telesne maščobe.

Vsak 5-krat na teden posvetite svojemu telesu od 20 do 30 minut gibanja. Obstaja veliko načinov, kako ostati aktiven in eden izmed njih je zagotovo velik spekter različnih vadb programu vadb in prehrane za ženske – od doma.

Poskusite z intervalnim treningom za moč
Intervalni treningi za moč in vaje za moč povečajo mišično maso in, dokazano, upočasnijo proces staranja. Prav tako zmanjšajo tveganje za razvoj sladkorne bolezni.

Dodatne vaje za moč
Zagotovo ste pri 40-ih začeli opažati izgubo mišične mase in moči. Dobro znano dejstvo je, da se lahko s to vrsto izgube borite z vadbo za moč. Zato vam priporočam, da začnete v svojo vadbeno rutino dodajati (tudi) treninge za moč. S časom pa v trening vključite pripomočke kot so; elastika, ročke, kettlebell,…

Osredotočite se na mobilnost
Morda ni vaše najljubše področje, vendar je mobilnost zelo pomembna za vsakdanje življenje in preprečevanje poškodb. Zavedajte se, da fleksibilnost ni isto kot mobilnost. Mobilnost se nanaša na sposobnost vašega telesa, da se giblje brez omejitev. Fleksibilnost pa se preprosto nanaša na gibanje enega samega sklepa ali mišične skupine. Zato je gibalno delo s staranjem še posebej pomembno, saj vezivna tkiva, kot so vezi, postanejo trša in zakrčena.
V vaš vadbeni režim vključite vadbe za celotno telo. Dejavnosti, kot so pilates, jogalates (obe vadbi nudim tudi v BL programu)  so idealne, ker poudarjajo vzorce, ki posnemajo naravna gibanja vašega telesa.

Nikoli ne preskočite ogrevanja
Čeprav je ogrevanje pred vadbo pomembno v kateri koli starosti, postane ta komponenta vadbe s starostjo še pomembnejša. Ogrevanje služi povečanju pretoka krvi in ​​kisika v delujoče mišice, kar telo pripravi za aktivnost.

Poslušajte svoje telo
Naučite se zaznati, kdaj lahko vztrajate in kdaj potrebujete počitek ali morda trening celo prestavite za en dan. Zapomnite si, da je varneje biti previden in dati telesu počitek, kot pretiravati in tvegati poškodbe. Pomembno je, da ostanete potrpežljivi in ​​prijazni do sebe še posebej, ko se prilagajate novemu načinu vadbe oziroma načinu življenja.

PREBERITE TUDI: 

Zaupaj mi mail in bodi na tekočem o Bodylift dogajanju

DELI

guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments