10 prehranski mitov z Mariem Sambolcem. Peti mit vas bo presenetil!

Konec leta se zdi primeren čas za pregled najpogostejših prehranskih mitov v preteklem letu. Na rednih torkovih predavanjih v Bodylift spletnem GYMu,  je Mario Sambolec,  strokovnjak za prehrano,  v ta namen  izpostavil 10 najpogostejših mitov, ki so bili po njegovem mnenju največkrat omenjeni v medijih in katere se je največkrat uporabljalo za namen promocij raznih ˝idej˝ ali izdelkov.

 

1.MIT – O RAZTRUPLJANJU

Na družabnih omrežjih vsakodnevno slišimo reklame, ponudbe, slike o raznoraznih programih za razstrupljanje telesa (npr. paket razstrupljanja, razstrupite jetra,…). Če to kupite še ne pomeni, da boste shujšali, sploh pa ne samo zaradi tega. Seveda vam lahko pomaga v smislu,  da boste v tem obdobju ˝razstrupljanja˝ tako ali tako pazili kaj in koliko pojeste, kar vam bo pomagalo, a le na kratki rok.  Raznorazna podjetja obljubljajo kupcem, in jih ˝prepričujejo˝ v nakup placebo(neresničnih) zdravil, zvarkov in dodatkov za čiščenje telesa. Pogosto objavljajo nekaj kar ni 100% preverjeno in niti ni nujno učinkovito. V raziskavah je bilo dokazano, da razne zadeve za razstrupljanje nimajo nikakršnih fizioloških kot zdravstvenih učinkov.

2. MIT – O GLUTENU

Edine koristi, ki smo jih uvedli s tem, da je gluten ˝slab˝,  so namenjene ljudem z različnimi težavami povezanimi z glutenom (alergija, celiakija, intoleranca).  S ˝trendom˝, da izdelki z glutenom redijo ali zaradi njih ne moreš shujšati, so prehrambene industrije zaslužile tudi na ljudeh, ki sicer dragih izdelkov brez glutena ne bi kupovali.

3. MIT – MESO POVZROČA RAKA IN DRUGE BOLEZNI NASPLOŠNO

Res je, da je lahko prekomerno uživanje mesnih izdelkov povezano z boleznimi, ampak ključnega pomena tukaj je beseda “povezano”, ni pa nujno.  Slab učinek bi pomenilo prekomerno vsakodnevno zuživanje mesa za zajtrk, kosilo in večerjo, zraven pa ne bi zaužili zadostno količino zelenjave in druge hrane. Sprememba v prehrani mora biti premišljena in uravnotežena. Ne moramo odstraniti meso, hkrati pa še vedno uživati vse ostale nepriporočljive izdelke.

4. MIT – O VITAMINSKIH INFUZIJAH

Nepremišljeno dodajanje vitaminov in mineralov izven konteksta poznavanja dejanskih potreb svojega telesa, je lahko škodljivo. Od vseh je najbolj raziskana infuzija vitamina C. Po 50 letih raziskav ni otipljivih dokazov, da infuzija vitamina C pomaga karkoli preprečiti in nima nobene očitne prednosti pred zadostno količino vitamina C, zaužitega preko prehrane. Torej, vitaminske infuzije so slabo raziskane in nimajo znanstvenega ozadja, s katerimi bi lahko podprli visoke obljube, ki se jih promovira za zaslužek.

5. MIT – SLADKOR JE DROGA

To je skoraj enako kot če bi rekli, da smo odvisni od dihanja. Vsak ima določeno kombinacijo okusov, katere mora zadovoljit. Nekaterim paše sladko, nekaterim slano, odvisno od posameznika. Še nikoli nismo videli osebe, ki bi bila ˝odvisna˝ od sladkorja – ki bi ga jedla na žlico iz vrečke.  Vse je OK in zdravo, dokler je v mejah normale.

6. MIT – POSTENJE NA VSE RAZLIČNE NAČINE

Postenje je zgolj ena izmed metod omejitve energijskega vnosa. Procese celične obnove lahko povsem primerljivo postenju pospeši tudi jedilnik v stilu zajtrk-kosilo-večerja, ki je pravilno energijsko omejen. Postenje in razne metode, po katerih se ne sme jesti po več ur dnevno, so napačne in škodljive, saj telo za delovanje potrebuje zadostno količino energije.

7. MIT – VSA NAVADNA ZELENEJAVA JE ŠPIRACANA IN NEHRANLJIVA

Dejstvo je, da je vsa zelenjava zdrava. Tako domača, BIO in tudi tista ˝navadna˝, katero kupimo v trgovini. Res je, v BIO zelenjavi je morda res več vitaminov in mineralov, kar pa še ne pomeni, da jih v zelenjavi kupljeni v trgovini, ni. Raziskave zadnjih let kažejo, da trenutno ni dovolj dokazov, da je pridelana zelenjava špricana s strupi, BIO pa naj ne bi bila. Pomembno je, da zelenjavo jemo vsaj 2-krat dnevno, BIO ali ne BIO.

8. MIT – HRANA NAS LAHKO POZDRAVI, JE ZDRAVILO

Prehrana ni brez moči – lahko zmanjša tveganja za pojav določenih bolezni,  ne more pa jih popolnoma odpraviti. Za določene zadeve nam lahko pomaga le zdravilo. To, da je hrana lahko zdravilo je napaka – in ta napaka je zadnji dve leti  zaradi Covid situacije še bolj na udaru. Hrana nam lahko olajša tegobe in bolečine, ničesar pa ne more pozdraviti.

9. MIT – UMETNA SLADILA SO SLABA OZIROMA SLABŠA OD NAVADNEGA SLADKORJA

Pridevnika kot sta »naravno« in »umetno« ne povesta absolutno nič o koristnosti nekega živila. Vsako živilo je lahko 100% naravno in kljub temu 100% smrtonosno, npr. mušnica. Vsaka snov je koristna, ali v najslabšem primeru nevtralna v ustreznem odmerku in škodljiva v prekomernem odmerku.  Nizkokalorična sladila večinoma dosežejo to, čemur so namenjena; omejitvi energijskega vnosa na račun dodanih sladkorjev in posledično lažje hujšanje oz. nadzorovanje telesne mase.

10. MIT – KAJ SPLOH POMENI ZDRAVA PREHRANA

Kolikokrat in kdaj jemo je manj pomembno, kot kaj jemo in koliko. Uravnoteženo prehrano zelo pogosto enačimo s številom obrokov, prisotnostjo različnih živil in z odsotnostjo določenih aditivov, kar je povsem nesmiselno. Zdrava prehrana je skupek navad znotraj življenjskega sloga, ki nam omogoča ohranjati telesno težo v varnih okvirjih in dosledno zagotavljati dovolj potrebnih hranil v podporo zdravju.

Če želiš poslušati celotna predavanja, se včlani v Bodylift spletni GYM –> TUKAJ

 

Zaupaj mi mail in bodi na tekočem o Bodylift dogajanju

DELI

guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments